2011. április 29., péntek

Eperimádóknak: Epres tiramisu



Manapság már majdnem mindenre ráaggatják a tiramisu nevet, aminek semmi köze hozzá. Bár nincs benne kávé és nem is eredeti, de úgy érzem mindenképpen feldob, felráz ez a sütemény, ezért engedjük meg neki, hogy ezt viselje magán. A receptben szereplő mennyiség hatalmas adagra szól, nagy összejövetelekre ajánlott, előnye, hogy gyorsan elkészül, hátránya: kell bele anyag... de még senki sem panaszkodott.

Hozzávalók:
egy hatalmas tál
2kg eper
1kg epres joghurt
2nagyobb csomag babapiskóta
porcukor/méz/nádcukor
500g mascarpone
250ml tejszín


Az eper negyedét/felét - attól függ mennyi eperdarabot szeretnénk bele - vágjuk össze darabokra és tegyük félre, a többit pedig turmixoljuk össze nádcukor hozzáadásával. Sima cukrot vagy mézet is adhatunk hozzá, a lényeg, hogy kellemesen édeskés-savanykás ízt érjünk el.
Egy másik tálba öntsünk ebből a turmixból és adjuk hozzá az epres joghurt negyedét, ebben a rózsaszín keverékben fogjuk megforgatni a babapiskótákat.

A mascarponét keverjük ki a maradék joghurttal, ízesítsük mézzel vagy porcukorral - a méztől igazán kellemes íze lesz és nem kell sokat használnunk belőle - végül forgassuk bele a felvert tejszínhabot is.

Kezdődhet a rétegezés, alulra egy kevés eperturmixot tegyünk, erre jöhetnek a babapiskóták, amiket összetörhetünk vagy hagyhatunk egyben is, alaposan forgassuk meg őket a joghurtos-epres turmixban. A piskótarétegre jöhet valamennyi eper, aztán mascarponekrém aminek a tetejére szintén szórjunk epret, majd jöhet ismét egy nagy adag turmix. Folytassuk amíg van hozzávalónk, legfelülre krém kerüljön amit teleszórhatunk eperdarabokkal.

Ennek a süteménynek, ahogy az eredeti tiramisunak is, az összeérés a lényege, tehát legalább fél napra célszerű hűtőben tárolni lefóliázva. Még finomabbá tehetjük, ha mi magunk készítünk hozzá babapiskótát, amiről nemsokára teszek is fel receptet. A krémhez olasz mascarponét ajánlok.



Ugyan ki tud ennek a sütinek ellenállni? Még ő se:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése