2011. május 4., szerda

Házi babapiskóta

Könnyedén készíthetünk magunknak saját kezűleg babapiskótát, egyszerű, gyors és adalékanyag-mentes. Sok recept fellelhető már az interneten, de én úgy gondoltam mégis előállítok egy új receptet a többi ötvözésével, ami minden igényemnek megfelel. Jól sikerült..


Hozzávalók:
4 tojás, szétválasztva
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1-2 tasak (Bourbon) vaníliás cukor
fél zacskó sütőpor

30-40db babapiskóta jön ki belőle, függően a piskóták nagyságától


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sima cukrot (1evőkanál kivételével) és habosra verjük.
A fehérjét egy csipet sóval és az egy evőkanál cukorral habbá verjük - akkor jó, ha megfordítjuk az edényt és nem csúszik, nem moccan a hab.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sütőport.

A tojássárgájához apránként hozzákeverjük a lisztet és a fehérjét váltogatva, óvatosan keverjük, bár mivel sűrű tésztát fogunk kapni nem lehet abszolút kíméletesen bánni a habbal, de még mindig könnyebb lesz mintha simán összekevernénk a hozzávalókat, legalábbis ez az én tapasztalatom.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és habzsákba töltve, vagy kanállal formázzunk tetszőleges méretű csíkokat, ha szélüket vaskosabbra formázzuk megkapjuk a hagyományos babapiskóta-alakzatot. Formázhatjuk karikákra vagy amire szeretnénk, a vastagsága és nagysága csak rajunk múlik, de ezt csak akkor fogjuk kitapasztalni ha kísérletezünk vele.


 Mivel az én habzsákom valami igen furcsa anyagból készült első alkalommal beleragadt az egész tészta, így kanállal formázom a piskótáimat, elsőre nem lettek szépek, de könnyen bele lehet jönni, így harmadjára már vállalhatóak :)

Ha befejeztük a formázgatást tegyük forró sütőbe, figyeljük mert gyorsan megsül 6-8 perc, ha megemelkedett és a széle már picit kezd színesedni kész is, ne süssük túl, mert akkor kiszárad és nem lesz habkönnyű. Amennyiben tárolni szeretnénk ajánlatos letakarni/dobozba tenni, mert egy idő után megszárad.

Jó kísérletezést!







Végül egy könnyű és rendkívül gyors recept a frissen sült babapiskótáinkhoz:

Babapiskóta tejszínhabbal és eperpürével
Hozzávalók:
50 dkg eper
porcukor/méz
tejszínhab

A tejszínhabot felverjük egy kevés cukorral.
Az epret leturmixoljuk és ízesítjük 1-2 evőkanálnyi mézzel vagy porcukorral.
A babapiskótákat összetördeljük és egy tálba rendezzük, ráöntjük az eperpürét és tejszínhabbal kínáljuk. Rétegezhetjük is a tejszínhabbal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése