2011. május 17., kedd

Epres,habos pite

Eperbeszámolónk második tagja az egyszerű és finom epres pite. Amit egyébként bármilyen más -főleg bogyós - gyümölccsel előállíthatunk pl. szeder, málna, áfonya, őszibarack. Legjobb kombinálva, de én most az epret választottam.



Hozzávalók:
2 tojás
90g (nád)cukor vagy méz
200ml tejszín
25g liszt
500g eper vagy más gyümölcs

Tészta (omlós):
250g liszt
175g hideg vaj kis darabokban
50g cukor
1 tojás
1 ek hideg víz

A tészta összeállításához morzsoljuk el a vajdarabkákat - lehetőség szerint jó minőségű vajat használjunk, ne margarint - a liszttel és a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vizet. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, ha nagyjából egynemű a tészta, akkor fóliába tekerve tegyük a hűtőbe 1 órára.
Az idő lejárta után lisztezett felületen nyújtsuk kerekre és béleljünk ki vele egy vajazott lisztezett alacsony peremű tortaformát, tegyük vissza ismét a hűtőbe 15 percre.

Ezután keverjük simára a 25g lisztet 2 tojással, aztán keverjük bele a tejszínt, nem kell felverni. Cukorral ízesítsük.

Az epret daraboljuk fel és szórjuk a tésztára, öntsük le a tejszínes keverékkel és 40-50 perc alatt süssük készre. Egy finom, habos desszertet kapunk végeredményül. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése