2011. május 4., szerda

Süssünk pizzát!

Egyszerű és nagyszerű, rengeteg változata van, a feltétek lehetőségének száma végtelen. Most jöjjön kettő az én repertoáromból.



Tészta:
40 dkg liszt
3 evőkanál (extra szűz olíva) olaj
1 csapott evőkanál só
kb. 2-2,5 dl langyos víz
1 tasak élesztő/friss élesztőből
   kicsit kevesebb mint egy fél
1 tk. cukor
1 dl tej
fűszerek: snidling/oregánó/ bazsalikom

A tejet melegítsük langyosra, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, meleg helyen hagyjuk felfutni.
Nem fontos tejjel felfuttatni, én így szoktam.
A lisztet tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, és keverjünk bele tetszőleges fűszerkeveréket, én szárított snidlinget szoktam, de néha keverem egy kis kakukkfűvel, oregánóval, esetleg bazsalikommal. Ha felfutott az élesztő akkor hozzáöntjük a liszthez. Körülbelül 2 dl langyos vízhez keverünk 3 evőkanál olajat és fokozatosan adagolva lágy, kicsit ragadós tésztát gyúrunk, amennyiben nem elég a folyadék adjunk hozzá keveset, ha pedig túl folyós/ragadós tésztát kaptunk egy kevés lisztet tegyünk még hozzá. Nem kell vele sokáig dolgozni, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen kelni egy órát.

Fontos, hogy meleg legyen, különben nem kel meg a tésztánk, ez ugyanúgy fontos a tészta összeállításakor, eközben is megfázhat a tészta, ne legyen huzatos a hely ahol dolgozunk, ha nincs elég meleg akár a sütőt is bekapcsolhatjuk.




Paradicsomos alap:
paradicsom konzervből vagy friss paradicsomból

Vágjuk kis darabokra a paradicsomokat, lével együtt tegyük egy fazékba és forraljuk be. Ízesíthetjük sóval, préselt fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval esetleg cukorral aki édesen szereti.

Tejfölös alap:
A tejfölt kikeverjük, sóval és fehér borssal, esetleg préselt fokhagymával ízesítjük.

A tésztát csak akkor nyújtsuk ki és csak akkor kenjük rá az alapot, ha már minden hozzávalóval elkészültünk.

A feltétek amiket használtam:

1. paradicsomos alap, lila hagyma, kukorica, pirított bacon, sonka, előre lepirított gomba, zöld jalapeno paprika, edami sajt

2. tejfölös alap, sült csirke darabok, előre lepirított gomba, paradicsom darabok, újhagyma, kék sajt, edami sajt

Természetesen bármiképp lehet variálni.
Forró sütőben süssük készre. 10-15 perc szükséges, minél forróbb a sütő annál jobb, de figyeljünk nehogy megégjen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése