2011. május 24., kedd

Tiramisu cupcake

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet, egy egészen új vonalat nyitott számomra a sütemények terén, amerre eddig még nem kalandoztam. Olyan sütit kerestem ami szállításra is alkalmas mégis finom és krémes, mivel egyébként is nagy tiramisu fan vagyok, nem volt nehéz meggyőzni.
A receptet itt találtam, Anihami oldalán: http://anihami.blogspot.com/2010/03/tiramisu-cupcake.html nagyon köszi érte. Pár változtatást azért eszközöltem a recepten, a cukrot pl. túl soknak találtam.


Hozzávalók:

Tészta:
1 és 1/4 bögre liszt                                    3 nagy tojás
3/4 tk sütőpor                                           4 tojássárgája
2 csipet só                                                  3/4 bögre nádcukor                                              
fél bögre tej                                                muffin forma, muffin papír
1 rúd vanília                                              1-2 bögre kávé, kevés tejjel,
4 ek vaj                                                      cukorral
3 nagy tojás
4 tojássárgája
3/4 bögre nádcukor


A lisztet, sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A tejet egy lábasba öntjük, belekaparjuk a vaníliát és a vaníliarúddal együtt langyosra melegítjük. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és félrerakjuk.
Egy másik edénybe kevés vizet teszünk fel.
A tojásokat és a tojássárgáját összekeverjük és a cukorral habosra verjük, ezután vízgőz fölött vagyis az előkészített forró víz felett kevergetjük tovább pár percig, majd hozzáöntjük a vaníliás tejet. A vaníliarudat vegyük ki. Egy habos, sűrű krémet fogunk kapni, vegyük le a tűzről és kis adagokban adjuk hozzá a lisztet, keverjük simára.
A tésztát kanalazzuk a papírral bélelt formába és süssük meg forró sütőben, gyorsan megsül ezért figyeljük, tűpróbával ellenőrizzük.

Főzzünk le egy kávét és ízesítsük tejjel, cukorral míg hűl a tészta. A tésztákat szurkáljuk meg villával és öntsünk mindegyik muffinra egy-két evőkanálnyi kávét. Amíg a tészta elvan a kávéval elkészíthetjük a krémet.



Krém hozzávalói:
500g mascarpone
250ml habtejszín
pár evőkanál méz

A mascarponét keverjük ki a mézzel és óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Bőven elég mézzel ízesíteni, van elég cukor a tésztában, a méz nagyon jól illik a mascarponéhez, kellemes lágy íze lesz.
Ha a tészták kihűltek teljesen kenjük meg mindegyiket alaposan a mascarpone krémmel, szórjuk meg kakaóporral és hagyjuk hűtőben - emiatt érdemes dobozba tenni - összeérni az ízeket.
Nagyon finom sütemény.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése