2011. július 28., csütörtök

Lasagne karfiollal és pulykahússal

Lasagne egy kicsit másképp, akik szeretik a karfiolt azoknak nagyon ízleni fog ez az étel, kicsit macerás az elkészítése tekintve, hogy minden alapanyagot külön elő kell készíteni, de megéri a fáradságot, valamint szép kis mennyiség kihozható ebből a receptből, egészen pontosan egy nagy tálnyi amivel bőven jól lakik egy család.


Hozzávalók:                                                                    Sajtmártáshoz:
25 dkg lasagne tészta, lehetőleg friss                              2 ek vaj
kb. 80 dkg előkészített pulyahús felcsíkozva                  kb. 6 dl tej
15 dkg gouda sajt                                                             5 dkg liszt
1 közepes fej karfiol                                                          2 tojássárgája
1 kisebb póréhagyma                                                       2 marék reszelt gouda sajt
szeletelt mandula                                                             só, fehérbors, szerecsendió

Először is elő kell készítenünk az alapanyagokat, a rózsáira szedett karfiolt tegyük fel főni sós vízben, félpuhára főzzük. Eközben a póréhagymát szeleteljük fel és dinszteljük meg kicsit a karikákat vajon, majd tegyük félre. Jöhet a pulykahús, lehet comb vagy mell, a mell sokkal gyorsabban kész lesz, az előkészített húst serpenyőben pirítsuk meg kevés olajon (használjuk a póréhagymás serpenyőt így kevesebb a mosatlan) sózzuk, őröljünk rá fehér vagy vegyes borsot és pároljuk puhára. A sajtot reszeljük le.

Az ok, hogy miért jobb a friss lasagne tészta a következő: nem kell előfőzni, így nem kell azzal is bíbelődni, nagyon sok boltban kapható már friss tészta és ezek általában jobb minőségűek/finomabbak mint szárított társaik, magunk is készíthetünk lasagne tésztát ha érzünk rá elég időt és erőt. Viszont figyelnünk kell arra, hogy kellő nedvesség kerüljön ilyenkor a tálba, hiszen valamit magába kell szívnia a tésztának, ezt most biztosítani fogja nekünk a karfiol, és a sajtmártás.


                    
Készítsük el a sajtmártást: nem árt kis lángot használni ha nem akarjuk odaégetni/túl sűrűre csinálni olvasszunk vajat egy edényben, tegyük hozzá a lisztet és pirítsuk meg egy picit, majd először kevés tejet hozzáöntve keverjük simára, addig tegyünk hozzá tejet fokozatosan amíg nem tudjuk teljesen simára keverni (akár le is lehet húzni a tűzről ilyenkor mert gyorsan sűrűsödik). Amint ez megtörtént hozzáönthetjük a többi tejet, sózzuk, ízesítsük szerecsendióval és fehér borssal és tegyünk bele 2 maréknyit a reszelt sajtból (lehet több is). Kis lángon kavargatva várjuk míg besűrűsödik. A tojássárgáját keverjük ki kevés tejszínnel vagy tejjel és ezt is keverjük bele. Első forrás után kész is vagyunk, mártás sűrűségű krémet kell kapjunk.

Jöhet a rétegezés, a vajazott tál aljára nagyon kevés mártást tegyünk, erre tészta, szórjuk meg póréhagymával, hússal és kis darabokra szedett karifollal, jöhet a mártás, ismét tészta és ezt ismételgessük amíg van alapanyag, a tetejére tészta kerüljön a maradék mártással leöntve, erre tegyük a reszelt sajtot és szórjuk meg mandulával, mehet is az előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30perc alatt kész van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése