2011. július 31., vasárnap

Csülökragu juhtúrós galuskával

Nem éppen a fogyókúrás ételek közé sorolnám, de nagyon finom ezért mindenképpen megéri elkészíteni. Valamint azt se felejtsük el, mértékkel mindent szabad, azonban nem árt életmódunkat kiegészíteni a rendszeres mozgással. Nem is szaporítom tovább a szót, következzen az elemzés.



Hozzávalók:
1,2 kg csülök csont nélkül                                               Juhtúrós galuska:
6-7 gerezd fokhagyma                                                     40 dkg liszt
3-4 fej lila hagyma                                                           3-4 tojás
egy darab kolozsvári szalonna (kb. 20 dkg)                   2 dl víz vagy tej
pár ág rozmaring                                                             25 dkg juhtúró
só, bors                                                                              1 kk só
a raguhoz még:
25 dkg barna csiperkegomba
2 fej lila hagyma

A csülök fő jellemzői: hihetetlenül omlós, szétolvad a szájban, akárcsak a kolozsvári szalonna. Ehhez a következőket kell tenni: a csülköt készítsük elő, bőrét irdaljuk be, sózzuk meg és őröljünk rá borsot. Akinek van római tálja érdemes abban sütni, nem kell semmit előfőzni, ezt felejtse el mindenki. Tegyük a tál aljára a fokhagymát a darabolt lila hagymát és a rozmaringot, valamint egy szalonnaszeletet kicsi darabokra vágva, erre tegyük rá a csülökdarabokat bőrrel felfelé természetesen, a tál oldalába helyezzük a többi szalonnaszeletet. Nagyon kevés vizet önthetünk alá, de nem feltétlenül szükséges. Lefedve süssük, alacsony hőmérsékleten 2 órát, majd vegyük le a tetejét és fél órát hagyjuk még sülni. A sütési idő változhat a csülökdarabok méretétől függően, de fontos a lassan sütés, ettől lesz igazán finom. A saját döntésünk, hogy a raguba belekerül-e a bőr, én most kihagytam. A szalonnára figyeljünk sütés közben, előfordulhat, hogy ki kell vennünk, jelen esetben nem volt szükség rá, pont jó lett.


A raguhoz, vágjuk nagy kockákra a csülökhúst, csíkokra a szalonnát. Egy serpenyőbe tegyünk 1-2 ek zsírt a csülök alól, ebben pirítsuk meg a nagy darabokra vágott lila hagymát a cikkekre vágott gombával. Végül keverjük bele a húst és a szalonnát, sóval, borssal ízesítsük. Ne kevergessük vadul és ne is rotyogtassuk túl sokáig mert a hús annyira puha, hogy teljesen szét fog esni ebben az esetben.

Következzen a galuska, ami tulajdonképpen majdnem sztrapacska, de azért nem ezt a nevet aggattam rá, mert burgonyát nem tartalmaz, úgy éreztem attól már túl nehézzé vált volna az étel, ezért maradt a juhtúróba forgatott galuska. Finomabbá tehetjük ha víz helyett tejet használunk, de rakhatunk a tésztába is a juhtúróból, úgy még ízletesebb. A galuskát szaggassuk forró vízbe, majd miután elkészült szűrjük le és öntsük át egy serpenyőbe, szintén tegyünk alá a csülök zsírjából, attól lesz az igazi. Pirítsuk meg, majd tegyük rá a juhtúrót, keverjük el, ízesítsük ha még szükséges. Ezzel el is készült a lakoma.


1 megjegyzés: